Starostlivosť o trávnik na jar

29.01.2015 19:12

Prebuďme trávnik k životu!

I keď v čase písania tohto článku sa vonku za oknami sype sneh, rád by som čo to napísal na tému starostlivosti o naše trávniky v skorom jarnom období. Po zime musíme trávnik jednoducho naštartovať. Samozrejme že aj bez starostlivosti bude trávnik zelený, spĺňa ten istý účel, je nutné ho kosiť a polievať. Ale! Ak chceme mať dokonalý trávnik musíme urobiť čosi viac. Niečo navyše.

V prvom rade musíme identifikovať jeho stav. 

Po zime sa často krát objavuje v trávnikoch pleseň snežná (Fusarium nivale) Je to hubovité ochorenie, ktorého vznik môže mať niekoľko príčin (nesprávne hnojenie, množstvo snehu, nedostatok vzduchu...). Správnou starostlivosťou sa môžeme tohto ochorenia jednoducho zbaviť aj bez použitia postrekov vo forme fungicídov. Ďalšími nedostatkami s ktorými sa najčastejšie stretávam sú

 

- veľké množstvo odumretých časti trávnika tzv. plsť,

- machy a lišajníky (veľmi rýchlo obmedzujú trávnik v raste a vytvoria hustý machovitý koberec),

- zhutnenie pôdy v mieste koreňového systému trávnika,

- nerovnosti spôsobené mrazom,

- pohľadovo nepríťažlivé farebné rozdiely a hnedé odtiene trávnika.

 

A teraz k samotnej údržbe na jar. Prv necháme trávnik dostatočne zobudiť sa. Je lepšie počkať a prvé úkony robiť až keď máme istotu, že nehrozia neskoré mráziky. Na začiatok odporúčam vykonať 2 - 3 štandardné kosenia, a možno nastaviť výšku kosenia o úroveň vyššie než počas sezóny. Ak už máme trávnik prebudený, nasleduje jeho vertikutácia.

Tá je pri dosiahnutí dokonalého a zdravého trávnika nevyhnutná. Pod vertikutáciou rozumieme strojové prevzdušňovanie trávnika narezávaním trávnej plsti rotujúcimi nožmi, odsadenými od seba približne 1 - 2 cm. Takto zabezpečíme prísun vzduchu a lepšie vsakovanie vody do pôdy a podporíme odnožovanie trávnika čo znamená jeho zahustenie.

Ak sú nerovnosti po zime príliš veľké, je vhodné trávnik presypať zmesou piesku a zeminy prípadne kompostu. Pred týmto úkonom môžeme rozhodiť trávne semeno najmä na miestach, kde je trávnik redší.

Nakoniec nesmieme zabudnúť na výživu. Na jar aplikujeme hnojivá s vysokým obsahom dusíka. Ideálne je použiť zmes rýchlo prijateľnej formy a pomaly sa rozpúšťajúcej formy hnojiva, čím vytvoríme dostatočnú zásobu živín na začiatku vegetácie.

V ďalšou článku si posvietim na pestrosť v záhrade a odpovieme si na otázku: je tuja smaragdová stále in? 

Späť

MiOLandscaping © 2021 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode